En förlängning av oss

Posted: January 27th, 2015 | Author: | | Tags: , , | 2 Comments »

DSC_0005

Som jag redan nämnt är märkesjakt och skrytobjekt ingenting för mig.
Jag har aldrig sparat i månader för den speciella väskan eller stolen. Varför? Bryr jag mig inte om kvalitet? Självklart skulle jag kunna spara till möbelköp om just det objektet skulle komplettera mitt hem eller förenkla för oss med sin funktion.

Är jag uteslutande behovsstyrd? Jag väljer inte endast praktiskt. Fråga min sambo när jag förhandlade mig till de klargröna, välanvända trästolarna häromveckan.
Jag såg hur de skulle tillföra vårt vardagsrum och matplats en känsla av det grönskande och levande jag vill åt. De har använts och säkerligen älskats.

För mig är det viktigaste att vårt hem utstrålar en känsla av oss, våra personligheter och ger en inbjudande känsla när man kommer hem efter en lång arbetsdag eller har kära vänner hemma.
Mitt hem ska fungera för allting jag vill göra i det och också ge mig en känsla av att vara just hemma hos oss i vårt hem.
Jag vill inte att min inredning ska vara ett statement för den samhällsklass jag tillhör/vill tillhöra eller visa upp vad vi kan unna oss eller liknande.
Det är mycket möjligt att jag kan unna mig, säg, en taklampa för betydligt mer än den jag har. Den skulle vara betydligt mer bloggvänlig i dagens sfär (vakuum?) och säkerligen generera fler likes på Instagram eller repins på Pinterest. Förhoppningsvis är vi påväg därifrån.

summer

Att ta in inspiration alternativt bli påverkad utifrån sker naturligtvis ständigt. Jag skärmar inte av utan köper inredningsmagasin och surfar på Pinterest. Utan inspiration blir jag stillastående. Dock kan min inspiration till ett färgtema lika gärna komma från en blomsterbukett som en skogsdunge eller radhuslänga. Om detta är jag heller inte unik.

Vad jag vill förmedla med min blogg är en frihet att vara kreativ och testa idéer. Våga stå ut från normen.
Särskilt det nu så trendiga “personliga hemmet” som ändå rör sig om snäva ramar och där de stora bloggarna, kanske omedvetet och ofrivilligt men med sådana plattformar kan man inte förvänta sig annat, sätter tonen för den rätta personliga prägeln. Jag blir också påverkad och ofta är det just sådana köp som jag i efterhand kan ångra. Se dessa duktiga och talangfulla inredare som inspiration – inte som en inredningskatalog med tillhörande inköpslista. Hitta din egen inneboende kompass.

Ha inte bråttom med att bygga ditt hem – det tar oftast ett helt liv. Köp inte designerkopior för att få till det trendiga hemmet. Lägg inte hela semesterbudgeten på en designstol för att det är ett måste i år. Erkända formgivare så som Aalvar Alto, Bruno Mathsson med många många fler står för kvalitet och formkänsla. Självklart kommer objekt från dem vara ett blickfång i ditt hem. Låt det dock handla om formen, kvaliteten och vad det appellerar till hos dig. Det är en snårig stig det här med varumärkeshets och kvalitetstänk och konsumtion. Jag tror det viktigaste är medvetenhet. Möjligheten att göra medvetna val och tillåta sig fundera kring vad som är viktigt för dig personligen. Heteronormativitet är sällan inspirerande.

DIY, upcycling och repurposing går jag igång på som tusan. Där kommer personlighet och kreativiteten till sin rätt.
Sedan. Är man inte är kreativ person på så sätt pekar jag inte ut dig och menar att du ska få pyssla bäst du kan.
Världen kryllar av duktiga kreatörer där du kan hitta objekt som appellerar till just dig. Etsy.com är en underbar portal för att vaska fram guldkornen för ditt hem.

Läs gärna
fler texter om tankar kring det personliga hemmet.

– Eidergrenskan


2 Comments on “En förlängning av oss”

  1. 1 Em said at 13:01 on January 28th, 2015:

    Så kul att läsa dina inlägg om detta, vi tänker precis lika!

  2. 2 Eidergrenskan said at 13:22 on January 28th, 2015:

    Tack för din kommentar Em!
    Jag tror och hoppas det är fler som tänker som oss.
    Vissa kanske inte vill sticka ut och andra kanske inte känner förtroende hur de ens ska hitta sin egen stil.


Leave a Reply